stay with me... be with me...


Sunday, April 11, 2010

@>--- I want to be slim... What should I have?---<@

1.   NEKAD
      The most imporant thing!
      X mo hangat hangat tahi ayam... mmg susah sebenarnya... kekadang tgk kengkawan diet... eh... saya
      pun nak diet sama lah... pastu bertahan 2-3 minggu je... pastu dah balik kepada tabiat yang asal...
      Be FIRM, jangan cepat melatah... dah penat penat tahan makan... exercise... hasil yang x
      memberansangkan... dah rasa down... give-up... dah x nak diet... pastu back to normal life... x boleh k!
      so... mulai hari nie... pasang niat dan nekad... sbb apa nak kurus... sbb nak kekal sihat tanpa sebarang
      penyakit... ceria... dan lebih nampak confident dan beketrampilan... boleh x cenggitu... InsyaAllah...
      apa yang kita nak akan jadi milik kita...

2.   RESEARCH
      Important too!
      setiap apa yang nak kita lakukan mesti ada perancangan... x leh la hentam keromo je... apa yang boleh
      dibuat...
  • bertanya pada yang pakar... atau yang berpengalaman dan berjaya dalam program diet mereka... dari sini boleh la... sesuaikan dengan program diet diri sendiri... dan selalu merujuk kepada orang orang pakar nih!
  • bagi yang internet savvy... leh la g ke laman laman web yang berinformasi... nanti me update kan... website website nyer eh... buku pun boleh... majalah... actually semuanya lebih kurang sama... mungkin pendekatan... cara... agak berbeza... choose the best for yourself... i know u can do it!
3.   SPARK
      hmmm... dah lama x guna perkataan nie... nie bukan spark plug tau... huhuhu... spark nie macam
      pencetus minda setiap detik... kalau mcm kita dah nak melencong dari landasan... ianya boleh jadi dari
      pengalaman sendiri ker... pengalaman kengkawan ker... movie ker... atau perseorangan... misalnya
      artis ker... sesape pun boleh... fokus tuk jadi mcm mereka ker... x nak lagi lalui apa yang dilalui ke...  
      contoh... kene kutuk gemuk ke... dimalukan ker... ingat benda benda mcm tu... sebagai pembakar
      semangat dan pembakar lemak... huhuhu...peransang... untuk terus berjaya... so biler... rasa nak
      tergelincir tu ingat SPARK! nak makan banyak ingat SPARK! malas nak exercise... ingat SPARK!

4.   LOW EXPECTATION
      nie adalah kelemahan myself yang paling ketara... cam ner nak menangani yang nie... meletakkan
      harapan yang tinggi adalah bagus... tapi kene rasional... letakkan harapan tu pada tmpt yang boleh
      gigapai katakan lah... dalam minggu nie nak turun 1 kg... tapi naik 1kg... confirm dah rasa down... so...
      check smula... kat mana yang silap... perbaiki... dan perbaharui... nak kuruskan badan bukan mudah
      seperti yang disangkakan... dan jangan expect boleh turun dengan cepat... ari ni x makan... esok... dah
      turun 1 kg... no such away... ianya akan mengambil masa... kene banyak bersabar... dan terus... terus...
      dan terus jalan... selalu YAKIN!

5.   PERMUDAHKAN
      sbb dek terlalu bersemangat... so nak buat benda benda yang pelik dan nampak gah... hmmm... x perlu
      mulakan dengan yg senang... kalau tiap tiap ari sarapan nasi lemak... tukar... seminggu sekali... tukar
      lagi... dua minggu sekali... dan seterusnya... bila... slow slow... x terasa sangat... kalau
      drastik sangat... tu yang cepat je tergelincir... belajar mengenal diri sndiri... tahu dimana kelemahan
      dan kekuatan... InsyaAllah... semua akan jadi mudah... tapi ingat... x semudah disangka...

*~DEEYA's Resources~

1 comments:

Dzulfikri zulkiflE said...

Tgk Blog sy Jek..:D

Post a Comment

Salam...
Hi...
Me ucapkan bebanyak terima kasih... sudi lawat blog ngan komen...
Take care and cheers...

Lots of luv,
-d33y@-

DEEYA's JUST CLICK!